Program konference GoDigital 2019

08:30 - 9:00

Prihod, registracija

09:00 : 9:30

Otvoritev konference, mag. Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS, 

Jernej Tovšak, generalni direktor, Direktorat za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo, Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo
mag. Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije, Igor Zorko, Predsednik UO ZIT

9:30 - 10:25

How Artificial intelligence will transform economies, industries and societies*
Emily Mansfield
, Principal Economist for Europe, The Economist Intelligence Unit

10:25 - 10:50

Artificial Intelligence for Europe: Strategy for ethical and trustworthy AI*
Eric Badiqué
, Adviser for Artificial Intelligence, DG CONNECT, European Commission

10:50- 11:15

The Present and Future of Artificial Intelligence*,
Pawel Bialka
, Executive Partner, Gartner

11:15 - 11:45

Odmor za kavo

11:45 - 13:00

Okrogla miza: Ali je lahko Slovenija med vodilnimi državami v EU na področju umetne inteligence

 • Jernej Tovšak, generalni direktor, Direktorat za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo, Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo
 • mag. Miha Krišelj, direktor Direktorata za informacijsko družbo in informatiko, Ministrstvo RS za javno upravo
 • Simona Kneževič Vernon, predstavnica Digital Innovation Hub Slovenia
 • Andrej Guštin, namestnik direktorja CreaPro in namestnik predsednika AI4Slovenia
 • Igor Milojevic, CTO Carrier Business at Huawei CEE&Nordics
 • Marko Grobelnik, digitalni glasnik Slovenije, raziskovalec Umetne inteligence na IJS
 • Igor Zorko, direktor ZZI, podpredsednik GZS za malo gospodarstvo

13:00 - 14:00

Odmor za kosilo

14:00-16:30

Primeri uporabe velikih podatkov in tehnologij umetne inteligence v praksi

 • Kako upravljati s pametno hišo, če je prepametna
  dr. Dan Podjed
  , antropolog, znanstveni sodelavec Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU
 • IBM Watson - kako, kaj in zakaj 
  Ram Dušič Hren
  , IBM
 • Potovanje NLB k umetni inteligenci
  dr. Franc Bračun
  , pomočnik uprave, »Chief Data Officer« pri NLB
 • Umetna inteligenca in Zavarovalnica Triglav si podajata roko,
  Borut Olenik
  , vodja službe za poslovno inteligenco, Zavarovalnica Triglav
 • Optimizacija proizvodnje s pomočjo umetne inteligence,
  Valter Leban
  , član uprave koncerna Kolektor in Blaž Fortuna, generalni direktor, Qlector
 • Uporaba strojnega vida in umetne inteligence,
  prof. Danijel Skočaj
  , Fakulteta za računalništvo in informatiko, Univerza v Ljubljani
 • Vpliv umetne inteligence v različnih panogah in njeni učinki,
  Vlado Šarenac
  , direktor poslovnega svetovanja, PwC Slovenia

* Predavanje bo v angleškem jeziku

Predavatelji

Emily Mansfield

Emily Mansfield je glavna ekonomistka za Evropo v The Economist Intelligence Unit, kjer je zadolžena za področje analiz in raziskav. Ima vodilno vlogo v raziskovalni ekipi, ki razvija jasne poglede na današnje politične in gospodarske teme ter zagotavlja objavo visokokakovostnih analiz. Njeni specializirani državi sta Francija in Nemčija.
Emily aktivno sodeluje z mediji in seznanja vlade in pravne osebe z globalnimi napovedmi. Svoje strokovne raziskave in analize je predstavila v inštitutu Chatham Houseu, na Inštitutu za mednarodne in evropske zadeve ter na konferencah, ki jih organizirajo Evropski parlament, Transparency International in ResPublica. 


Emily Mansfield bo pojasnila kako bo umetna inteligenca preoblikovala gospodarstvo, industrijo in družbo. Predstavila bo izsledke študije, ključne kazalnike uvajanja in največje strateške izzive, s katerimi se soočajo vodstveni delavci v podjetjih. Ključno sporočilo raziskave je, da bodo odločitve, ki jih danes sprejemamo, odločilno vplivale na življenje in uspešnost gospodarstva v prihodnosti.

19. 11. 2019 / 9:30 - 10:15

GoDigital predavanje: How Artificial intelligence will transform economies, industries and societies

Eric Badiqué

Eric Badiqué se je izobraževal v Franciji, ZDA in na Japonskem, kjer je ukvarjal z raziskavami digitalne obdelave slik. Preden se je kot svetovalec za umetno inteligenco pridružil Evropski komisiji, je štiri leta delal pri podjetju Philips Communications v Nemčiji in s svojim delom dal velik pečat na področju digitalnega kodiranja. V Evropski komisiji se je najprej zaposlil kot vodja projektov na področju digitalnih medijev, kasenje se je pridružil enoti za usklajevanje in strategijo, kjer je bil namestnik vodje enote, pristojne za pripravo delovnih programov, od marca 2019 pa je postal svetovalec za umetno inteligenco za DG CONNECT.


Eric Badiqué, bo predstavil strategijo Evropske komisije za pospešen razvoj in uvajanje umetne inteligence, instrumente, s katerimi bomo to dosegli ter spregovoril o tem, kako zagotoviti etično in zaupanja vredno uporabo umetne inteligence.

19. 11. 2019 / 10:15 - 10:35

GoDigital predavanje: Artificial Intelligence for Europe: Strategy for ethical and trustworthy AI

Pawel Bialka

Pawel Bialka se je februarja 2018 kot izvršni partner priključil podjetju Gartner na Poljskem, pred tem pa že 17 let tesno sodeloval z voditelji in strokovnjaki na področju informacijske tehnologije pri njihovih najpomembnejših izzivih. Sodeloval je z mnogimi podjetji pri poslovni preobrazbi s poudarkom na projektnem upravljanju. Vodil je tudi program za migracijo podatkov v največjem poljskem komunikacijskemu operaterju. Ima strokovne izkušnje na področju telekomunikacij, transporta, logistike, avtomobilske industrije…
Magistriral je na Varšavski univerzi iz računalništva in psihologije.


Pawel Bialka bo predstavil kako napredna podjetja v svoje poslovne procese že uvajajo umetno inteligenco in kakšen vpliv bo imela na njihovo uspešnost ter predlagal nekaj priporočil za uspešen začetek uvajanja.

19. 11. 2019 / 10:35 - 11:05

GoDigital predavanje: The Present and Future of Artificial Intelligence

Dr. Dan Podjed

Dr. Dan Podjed je antropolog, ki si je za poslanstvo zadal razvoj ljudem in okolju prijaznih tehnologij. Zaposlen je kot znanstveni sodelavec Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU in raziskovalec na Inovacijsko-razvojnem inštitutu Univerze v Ljubljani, poučuje pa na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Vodi več aplikativnih in interdisciplinarnih projektov ter sodeluje pri razvoju številnih tehnoloških inovacij, med njimi aplikacije za spodbujanje trajnostne mobilnosti (projekt DriveGreen), sistema za zmanjšanje porabe energije ter izboljšanje zdravja in dobrega počutja v stavbah (projekt Mobistyle) in rešitve za spodbujanje trajnostnega ravnanja z odpadki v gospodinjstvih (projekt Nevidno življenje odpadkov). Od 2010 do 2018 je vodil Mrežo za aplikativno antropologijo Evropskega združenja socialnih antropologov ter z njo zasnoval osrednjo evropsko prireditev s področja aplikativne antropologije Why the World Needs Anthropologists, ki jo prirejajo od leta 2013. Leta 2019 je izdal odmevno knjigo z naslovom Videni, v kateri ugotavlja, kako in zakaj se s pomočjo sodobnih tehnologij vse več razkazujemo in opazujemo.


Dan Podjed bo pojasnil kako lahko pametna stavba prebivalcem zagreni vsakdan, če njeno delovanje ni prilagojeno ljudem. Predstavil bo nekatere zvijače, s katerimi skušajo stanovalci prelisičiti takšno stavbo in prevzeti nadzor v svoje roke. Pojasnil bo še, kako lahko z razvojnim pristopom, usmerjenim k ljudem, osmislimo tisoče senzorjev in gigabajte podatkov, ki jih stavba zbira. S takšnim pristopom lahko razvijamo tehnologije, ki dejansko služijo ljudem, namesto da nastaja vse več tehnologij, ki jim moramo služiti ljudje.

19. 11. 2019 / 14:00 - 16:30

GoDigital predavanje: Kako upravljati s pametno hišo, če je prepametna

Ram Dušić Hren

Ram Dušić Hren je magister fizike, ki se zadnja 3 leta ukvarja z analitiko podatkov in umetno inteligenco v IBM Slovenija. Pred tem se je ukvarjal z eksperimentalno fiziko na Institutu Jožef Stefan in krajši čas z zagonskimi podjetji. Paralelno z umetno inteligenco pa v IBM sodeluje tudi v ekipi, ki pripravlja trg za prihod radikalno nove računalniške tehnologije - kvantnega računalništva. Njegov pogled na tehnološki napredek se razlikuje od večinskega, namreč mnenja je, da v večini primerov družba ne zna posvojiti tehnologije na trajnosten način. Zato poudarja, da je treba na vse izzive primarno gledati iz človeškega vidika in zasnovati boljše družbene, poslovne in ekonomske modele. Šele sekundarno pa lahko razmišljamo, kje nam lahko pomaga tehnologija.


Ime Watson zaznamuje AI tehnologije, ki jih razvija in nudi IBM. Predavanje bo odprlo vpogled v nekaj zanimivosti iz tega področja in v načine, kako tehnologijo uporabiti. Podkrepljeno bo s primeri uspešnih in inovativnih implementacij, četudi najbolj zanimive stvari še prihajajo.

19. 11. 2019 / 14:00 - 16:30

GoDigital predavanje: IBM Watson - kako, kaj in zakaj

Dr. Franc Bračun

Dr. Franc Bračun je diplomiral 1993 in magistriral 1996 na Univerzi v Ljubljani, leta 2004 pa doktoriral s področja management informacijskih sistemov na Univerzi v Mariboru. Profesionalno kariero je 1993 začel kot mladi raziskovalec na Institutu Jožef Stefan, kjer se je ukvarjal z internetom in varnostjo na internetu. Že več kot 20 let dela v bančništvu na različnih področjih. Leta 1997 je v SKB banki uvedel prvo elektronsko banko v Sloveniji. Od leta 2001 do 2016 je bil zaposlen v Abanki, kjer je bil med drugim izvršni direktor za poslovno mrežo in izvršni direktor za razvoj. V zadnjih letih se ukvarja z upravljanjem podatkov ter uvajanjem strojnega in globokega učenja v poslovne organizacije. Od leta 2016 je v NLB v vlogi »Chief Data Officer« odgovoren za celovito upravljanje podatkov in napredne analitike. Poslovno se trenutno ukvarja z razvojem zmogljivosti za umetno inteligenco, profesionalno pa z globokim učenjem na grafih.


Predavanje bo prikazalo konkreten primer iz resničnega sveta, ki prikazuje, kako lahko UI in strojno učenje dosegajo uspešne rezultate za organizacije, ki se lotijo umetne inteligence na pravilen način. Predstavljeno bo, kako zgraditi zmogljivosti, ki bodo naslednji generaciji umetne inteligence omogočile pomembne poslovne rezultate, namesto da bi le opravljale rutinske poslovne naloge.

19. 11. 2019 / 14:00 - 16:30

GoDigital predavanje: Potovanje NLB k umetni inteligenci

Borut Olenik

Borut Olenik, je svojo poslovno pot začel v podjetju, ki se ukvarja s poslovnimi rešitvami, kjer je opravljal različne funkcije kot so BI Specialist/razvijalec, višji BI Svetovalec. V okviru svojega dela je skrbel za svetovanje in razvoj podatkovnih skladišč, svetovanje na področju poslovne inteligence, uporabo, razvoj in implementacijo različnih naprednih orodji. Za njim je več uspešnih projektov tako doma, kot v tujini.
Trenutno je zaposlen v Zavarovalnici Triglav, v službi za poslovno inteligenco. Je vodja ekipe za razvoj in vzdrževanje podatkovnega skladišča ter poročilno / analitičnega sistema, skrbi za povezovanje različnih področji Zavarovalnice Triglav na nivoju enotnega pogleda na podatke. Prav tako je aktivno vključen v projekte implementacije umetne inteligence v Zavarovalnici Triglav.


Predavatelj bo predstavil kaj je Zavarovalnica Triglav naredila do zdaj pri uporabi in razumevanju podatkov. Kakšna je trenutna arhitektura podatkovnega skladišča ter kaj je potrebno zagotoviti za uporabo modernega BI. Predstavil bo na kakšen način so začeli z implementacijo umetne inteligence. Kateri so glavni poudarki, ki se jih morajo zavedati vsi zaposleni pri uporabi umetne inteligence.

19. 11. 2019 / 14:00 - 16:30

GoDigital predavanje: Umetna inteligenca in Zavarovalnica Triglav si podajata roko

Valter Leban

Valter Leban, po prepričanju »change manager«, verjame v to, da se mora vsaka organizacija prilagajati, inovirati, preizkušati nove stvari in nenehno zasledovati izzive. V svoji bogati poklicni karieri se je ukvarjal z zelo različnimi področji, ki obsegajo vzpostavitev informacijske infrastrukture, vodenje proizvodnih podjetij, operativno odličnost in načela vitkega podjetja, internacionalizacijo koncerna, vzpostavljanje novih poslovnih modelov …

Diplomiral je na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani in se zaposlil v koncernu Kolektor. Izobraževanje je ob delu nadaljeval na MBA podiplomskem študiju na ljubljanski Ekonomski fakulteti, kjer je leta 2007 tudi magistriral.

Trenutno so njegove aktivnosti usmerjene v vzpostavljanje in zagotavljanje pogojev za oblikovanje četrtega poslovnega stebra koncerna Kolektor, s katerim bo le-ta širil svojo ponudbo na področje digitalizacije, kot enega glavnih megatrendov današnjega časa, kar bo pojasnil tudi v predavanju o zmanjševanju izgub v proizvodnji z uporabo umetne inteligence.

19. 11. 2019 / 14:00 - 16:30

GoDigital predavanje: Optimizacija proizvodnje s pomočjo umetne inteligence

Dr. Blaž Fortuna

Dr. Blaž Fortuna je direktor zagonskega podjetja Qlector, kjer vodi razvoj inovativnih rešitev za pametne tovarne z uporabo metod umetne inteligence. Doktoriral je na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana leta 2011 na področju umetne inteligence s poudarkom na strojnem učenju in opravil podoktorsko izobraževanje na Univerzi v Gentu, ter na Univerzi Stanford.

19. 11. 2019 / 14:00 - 16:30

GoDigital predavanje: Optimizacija proizvodnje s pomočjo umetne inteligence

Dr. Danijel Skočaj

Dr. Danijel Skočaj je izredni profesor na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, kjer je predstojnik Laboratorija za umetne vizualne spoznavne sisteme. Raziskovalno se ukvarja predvsem z računalniškim vidom in spoznavno robotiko. V okviru temeljnih in aplikativnih raziskav s sodelavci razvija in uvaja nove napredne metode globokega učenja in računalniškega vida za reševanje kompleksnih problemov, ki zahtevajo procesiranje vizualne informacije. Na Fakulteti za računalništvo in informatiko predava predmete s področja računalniškega vida, spoznavne robotike in globokega učenja. Ima bogate izkušnje iz vodenja raziskovalnih in aplikativnih projektov, tako evropskih in nacionalnih, kot tudi projektov financiranih s strani industrijskih partnerjev. V okviru številnih aplikativnih razvojnih projektov skrbi za prenos raziskovalnih dognanj v prakso. Bil je predsednik Slovenskega društva za razpoznavanje vzorcev in odbora za računalništvo Computer Society pri IEEE Slovenija.


Uporabnost računalniškega vida se je razširila iz nadzorovanih industrijskih pogojev tudi v manj nadzorovana okolja tako v okviru proizvodnih procesov kot tudi v realnem svetu in tako postaja zelo pomemba in zmogljiva omogočitvena tehnologija za razvoj novih storitev in izdelkov. V predavanju bo osvetlil te zadnje trende in na primerih konkretnih projektov predstavili zmogljivosti globokega učenja in računalniškega vida za reševanje različnih nalog kot so detekcija napak na površinah industrijskih (pol)izdelkov, detekcija udrtin na karoseriji avtomobilov, detekcija in štetje predmetov, detekcija prometnih znakov, klasifikacija kakovosti izdelkov, segmentacija slik, vizualno sledenje…

19. 11. 2019 / 14:00 - 16:30

GoDigital predavanje: Računalniški vid z globokim učenjem kot omogočitvena tehnologija za razvoj novih storitev in izdelkov

Vlado Šarenac

Vlado Šarenac ima več kot 15 let izkušenj v industriji finančnih storitev in tehnološkem svetovanju, kjer je delal na različnih področjih. V družbi PricewaterhouseCoopers (PwC ) je odgovoren za tehnološko svetovanje v regiji Jugovzhodne Evrope.

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij ima vedno večji večji vpliv na poslovanje podjetij. Toda ali podjetja učinkovito uporabljajo njen potencial?
Gre za razumevanje delovanja umetne inteligence, podatkovne analitike in drugih tehnologij, predvsem pa za sposobnost razmišljanja, delovanja in uspeha v novem digitalnem svetu.

Na predavanju bo pojasnil, kako se umetna inteligenca uporablja v različnih panogah in kakšni so njeni vplivi.

19. 11. 2019 / 14:00 - 16:30

GoDigital predavanje: Vpliv umetne inteligence v industriji in njeni učinki