GoDigital 2020, Danes zmagujejo digitalizirana podjetja

Danes zmagujejo digitalizirana podjetja z dobro uporabniško izkušnjo, kar pa v Sloveniji manjka

Podjetja po Evropi hitijo z digitalno preobrazbo svojega poslovanja. To zelo jasno in brez zadržkov podpira Evropska komisija, tudi zaradi ponovnega porasta okužb. Tako kot pri spomladanskem valu okužb bodo zelo verjetno tudi v trenutnem valu pomembno vlogo v gospodarstvu imele ravno digitalne rešitve, ki pa v slovenskem podjetniškem okolju niso izrazito prisotne, kažejo podatki statističnega urada.

Ovire pri digitalni preobrazbi v Sloveniji so pogosto finančne narave, počasen napredek pa poznavalci področja pripisujejo še mentaliteti domačega podjetništva. Ob tem je na področju digitalne preobrazbe opazna nizka podpora države, na kar so v tem tednu opozorili tako gospodarstveniki kot akademiki. Obenem so smiselne smernice digitalnega razvoja vseh ravni države, že začrtane pri Združenju za informatiko in telekomunikacije na GZS.

Vpeti v stare vzorce razmišljanja
Informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT) ob trenutnem zagotavljanju brezstičnega poslovanja veča tudi produktivnost zaposlenih, obenem pa nudi priložnosti razvoja novih poslovnih modelov, opozarja stroka. Tako meni tudi vodja IKT Horizontalne mreže pri Združenju za informatiko in telekomunikacije Andreja Lampe, ki je prepričana, da danes zmagujejo podjetja, ki znajo z uporabo informacijskih tehnologij ustvarjati vrhunsko uporabniško izkušnjo in hitro prilagajajo poslovne modele. »To so področja, s katerimi se danes ukvarjajo uspešni, pri nas pa se večinoma ukvarjamo šele z digitalizacijo osnovnih poslovnih procesov in prepričevanjem ali bi vlagali v digitalizacijo in kompetence zaposlenih. Tu smo enostavno premalo ambiciozni in vpeti v stare vzorce razmišljanja,« opozarja Lampetova.
Več si lahko preberete v Delu/Svetkapitala

0
Feed