Slovenija potrebuje nacionalno strategijo

Slovenija ima dobro osnovo in veliko strokovnjakov, a zaostaja za vodilnimi digitaliziranimi državami in počasi tudi za povprečjem držav vzhodne Evrope, s katerimi se sicer lahko primerjamo. Da digitalizacija dejansko zaživi, sta potrebna poenostavitev regulative in homogen razvoj.

Konvencionalni načini poslovanja so v času epidemije tako rekoč zastali. Veliko lažje so delovali elektronski procesi in digitalizirana delovna mesta. V času epidemije je v šolah in na delovnih mestih primanjkovalo tako opreme kot digitalnih orodij. Ljudje niso bili navajeni na nov način dela. Javna uprava že ponuja kar nekaj digitalnih storitev, a kaj, ko pogosto niso prilagojene uporabnikom, ob tem pa v Sloveniji primanjkuje tudi digitalnih veščin za njihovo uporabo. Da digitalizacija dejansko zaživi, sta potrebna poenostavitev regulative in homogen razvoj, v epidemiji pa so se jasno pokazale številne vrzeli slovenske digitalizacije.
 
Digitalno gospodarstvo dosega pet odstotkov BDP
Digitalno inovacijsko stičišče (DIH Slovenija) aktivno izvaja analizo digitalne transformacije in stanja v podjetjih, ki imajo velike potrebe, a premalo rezultatov na tem področju. Svetovne medije polnijo futuristični trendi digitalizacije, ob tem pa se v Slovenji prenekatero podjetje ukvarja z vpeljevanjem osnovnih digitalnih orodij in razvojem digitalnih veščin. Pred štirimi leti je digitalno gospodarstvo v Sloveniji predstavljalo le dobrih pet odstotkov BDP in dosegalo zgolj polodstotno letno rast. Zdaj se je delež povečal, k čemur je kot pospeševalec digitalizacije pripomogla tudi epidemija. Za primerjavo, na Švedskem je digitalno gospodarstvo v istem obdobju ustvarjalo devet odstotkov BDP, ob skoraj 10-odstotni letni rasti.


Slovenija ima dobro osnovo in veliko strokovnjakov, a zaostaja za vodilnimi digitaliziranimi državami in počasi tudi za povprečjem držav vzhodne Evrope, s katerimi se sicer lahko primerjamo. A vendar je potencial za rast deleža digitalnega gospodarstva precejšen; do leta 2025 bi se lahko povečal za približno 2,5 odstotne točke oziroma za 2,1 milijarde evrov.


Več si lahko preberete v članku Dela/Svetkapitala tukaj

0
Feed