Umetna inteligenca in pametne hiše

Smo zaradi pametnih tehnologij, ki nas obkrožajo, tudi bolj pametni?

Mesta in vasi, hiše in pisarne postajajo vse bolj pametni. V pameten dom nas pripelje pameten avto, v kuhinji nas pozdravita pameten hladilnik in pametna pečica, s pametnim telefonom na daleč vklopimo pameten pralni stroj in v dnevni sobi prižgemo pametno luč ter ukažemo pametnemu sesalniku v spalnici, naj preneha ropotati …


Živimo, skratka, v svetu, ki je bil pred desetletji podlaga za znanstvenofantastične utopije. Pa smo zaradi pametnih tehnologij, ki nas obkrožajo, tudi ljudje bolj pametni?

Dan Podjed bo v svojem govoru opisal, kako lahko pametna stavba prebivalcem zagreni vsakdan, če njeno delovanje ni prilagojeno ljudem. Predstavil bo nekatere zvijače, s katerimi skušajo stanovalci prelisičiti takšno stavbo in prevzeti nadzor v svoje roke.

Pojasnil bo še, kako lahko z razvojnim pristopom, usmerjenim k ljudem, osmislimo tisoče senzorjev in gigabajte podatkov, ki jih stavba zbira. S takšnim pristopom lahko razvijamo tehnologije, ki dejansko služijo ljudem, namesto da nastaja vse več tehnologij, ki jim moramo služiti ljudje.

0
Feed