Type text here

Type text here

 • Kako smo se imeli na GoDigital 2022? (VIDEO)
  20.12.2022 0 Komentarji
  Kako smo se imeli na GoDigital 2022? (VIDEO)

  Kako smo se imeli na letošnji konferenci GoDigital – Just do IT, Zeleni in digitalni prehod - pot zmagovalcev, si lahko ogledate v spodnjem videu posnetku.

  Vas pa že vabimo, da si rezervirate čas za konferenco GoDigital 2023, ki bo v torek, 14. novembra!

  Preverite več
 • Zelena in digitalna prihodnost
  20.12.2022 0 Komentarji
  Nujen bo velik preskok v inovativnost

  Uvedba zelenih in digitalnih tehnologij je odvisna od ustreznih gospodarskih, družbenih in političnih pogojev. Če želimo Evropi zagotoviti trajnostno, pravično in konkurenčno prihodnost, je nujna izbira prave smeri. 

  Preverite več
 • 30.11.2022 0 Komentarji
  GoDigital - digitalni in zeleni prehod - pot zmagovalcev!

  Konferenca GoDigital - just do IT, največja neodvisna poslovna konferenca na področju digitalizacije v Slovenije je za nami. Osrednja tema letošnje konference je bila priložnost za podjetja ob dvojnem prehodu - digitalnem in zelenem. Na konferenci smo prvič podelili tudi nagrado GoDigital za najboljši digitalni projekt leta 2022. Zmagovalec je Adria Dom d.o.o.

  Preverite več
 • GoDigital 2022 nagrada, novica, finalisti
  23.11.2022 0 Komentarji
  Predstavitev finalistov za nagrado GoDigital za najboljši digitalni projekt leta 2022

  V tem članku predstavljamo tri finaliste za nagrado GoDigital, ki jo bo letos prvič podelilo GZS - Združenje za informatiko in telekomunikacije. Strokovna komisija je izbrala naslednje finaliste: LED LUKS d.o.o., SRC Infonet d.o.o. in Adria Dom d.o.o.

  Preverite več
 • Predstavitev članov strokovne komisije za izbor nagrajencev, GoDigital nagrada za najboljši digitalni projekt leta 2022
  23.11.2022 0 Komentarji
  Predstavitev članov strokovne komisije za izbor nagrajencev za GoDigital nagrado za najboljši digitalni projekt leta 2022

  Na razpis za GoDigital nagrado, katere namen je promoviranje najboljših digitalnih projektov v Sloveniji je do roka prispelo kar 17 projektov, ki jih je ocenjevala strokovna komisija za izbor nagrajencev.

  Preverite več
 • 09.11.2022 0 Komentarji
  Znani finalisti nagrade GoDigital za najboljši digitalni projekt leta 2022

  Znani so trije finalisti za nagrado GoDigital za najboljši digitalni projekt leta 2022 na področju digitalne transformacije, ki jo podeljuje Združenje za informatiko in telekomunikacije (ZIT) v okviru GZS. Nagrado bomo letos podelili prvič in spodbuja kakovost, izvirnost, inovativnost in učinkovitost ter tehnično dovršenost digitalnih projektov.

  Preverite več
 • RAZPIS za podelitev nagrade GoDigital! za najboljši digitalni projekt za leto 2022
  28.07.2022 0 Komentarji
  RAZPIS za podelitev nagrade GoDigital za najboljši digitalni projekt za leto 2022

  Združenje za informatiko in telekomunikacije vabi k razpisu za nagrado »GoDigital za najboljši digitalni projekt za leto 2022. K razpisu vabljeni člani, ostale gospodarske družbe ali samostojni podjetniki s sedežem v Sloveniji.

  Preverite več
 • Digitalna preobrazba = podnebno ukrepanje: 8 idej za pospešitev dvojne tranzicije
  22.07.2022 0 Komentarji
  Digitalna preobrazba = podnebno ukrepanje: 8 idej za pospešitev dvojne tranzicije

  Evropa mora v prihodnje okrepiti svoja prizadevanja za trajnostno digitalizacijo – na primer povečati povezljivost, olajšati dostop do podatkov in povečati financiranje raziskav in razvoja. 

  Preverite več
 • V zakulisju lanskoletne konference GoDigital 2021
  21.06.2022 0 Komentarji
  V zakulisju lanskoletne konference GoDigital 2021

  Na lanskoletni konferenci GoDigital 2021- Digitalizacija ključ za dvig produktivnosti in konkurenčnosti so udeleženci razpravljali o nujnosti pospešene digitalne preobrazbe.

  Preverite več
 • Odprte urbane digitalne platforme
  20.06.2022 0 Komentarji
  Odprte urbane digitalne platforme

  Rdeča nit tokratne mednarodne konference 3rd Smart Society so bile odprte urbane digitalne platforme kot ključni dejavnik za razvoj digitalne ekonomije in kakovosti bivanja v pametnih mestih.

  Preverite več
 • Kako se lotiti izziva pomanjkanja IKT kadrov?
  19.06.2022 0 Komentarji
  Kako se lotiti izziva pomanjkanja IKT kadrov?

  Danes je digitalizacija del skoraj vsega, kar se dotakne našega življenja kot državljana in zaposlenega: od pametnih domov, prevoznih sredstev, industrije 4.0 ter sodelovanja z digitalno družbo in državo.

  Preverite več
 • Kako se lotiti izziva pomanjkanja IKT kadrov?
  19.06.2022 0 Komentarji
  Kako se lotiti izziva pomanjkanja IKT kadrov?

  Danes je digitalizacija del skoraj vsega, kar se dotakne našega življenja kot državljana in zaposlenega: od pametnih domov, prevoznih sredstev, industrije 4.0 ter sodelovanja z digitalno družbo in državo.

  Preverite več
 • Konferenca GoDigital 2021 bo potekala digitalno!
  09.11.2021 0 Komentarji
  Konferenca GoDigital 2021 bo potekala digitalno!

  Zaradi vedno slabših epidemioloških razmer, smo se organizatorji konference GoDigital 2021 odločili, da bo letošnja konferenca potekala samo digitalno/online in bo brezplačna.

  Preverite več
 • GoDigital 2021, B2B srečanja z gospodarsko delegacijo s Poljske in Slovaške
  02.11.2021 0 Komentarji
  Vabljeni na B2B srečanja z gospodarsko delegacijo s Poljske in Slovaške
  V mesecu novembru Digitalno središče Slovenije gosti dve gospodarski delegaciji iz Slovaške in Poljske. Udeleženci so predvsem podjetja, ki delujejo na področju informacijskih tehnologij, digitalne preobrazbe in kibernetske varnosti.
  Preverite več
 • Gartner: Top technology Trends for 2022 and its business impact
  03.08.2021 0 Komentarji
  Podjetje Gartner na konferenci GoDigital 2021

  S predavanjem Top technology Trends for 2022 and its business impact. Podjetja, ki sledijo tehnološkim trendom imajo boljše možnosti za uspeh. In kateri so top strateški tehnološki trendi za leto 2022, ki jih podjetja ne smejo zanemariti?

  Preverite več
 • GoDigital Novice - Smo glede razvoja slovenske informatike lahko optimisti?
  08.06.2021 0 Komentarji
  Smo glede razvoja slovenske informatike lahko optimisti?

  »Glede na njeno specifičnost ocenjujem, da je panoga IKT leto 2020 končala uspešno,« pravi Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije (ZIT). »Priča smo bili pospešku na področju digitalizacije, digitalnih kompetenc in zavedanja, da so hitre spremembe možne, kar bo imelo dolgoročen vpliv.«

  Preverite več
 • Pomanjkanje ustreznih kadrov je ena glavnih težav panoge IKT v Sloveniji
  02.06.2021 0 Komentarji
  Pomanjkanje ustreznih kadrov je ena glavnih težav panoge IKT v Sloveniji

  Pomanjkanje ustreznih kadrov je ena glavnih težav panoge IKT v Sloveniji. »Ta težava že načenja razvojno sposobnost slovenskih IKT-podjetij,« pravi Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije (ZIT).

  Preverite več
 • 02.06.2021 0 Komentarji
  Kako pomemben dejavnik produktivnosti in gospodarske rasti je digitalizacija

  V Sloveniji je gospodarstvo razmeroma v dobri kondiciji, tudi znanje imamo, a smo v procesu digitalizacije prepočasni in vanjo premalo vlagamo, strne stanje našega gospodarstva Peter Wostner iz urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Poudarja tudi, da kaj dosti časa za odlašanje ni, saj se intenziven prehod v industrijo 4.0 pričakuje še pred sredino tega desetletja.

  Preverite več
 • GoDigital 2021
  23.05.2021 0 Komentarji
  Konferenca GoDigital 2021

  Konferenca GoDigital je največja neodvisna poslovna konferenca na področju digitalizacije v Sloveniji, ki bo 18. novembra 2021 hibridno potekala v kongresnem centru Grand Hotel Bernardin, gostila bo tako domače kot tuje strokovnjake. Letos je umeščena tudi v program predsedovanja svetu EU.

  Preverite več
 • Podjetja, ki se poleti niso digitalizirala so znova v karanteni
  29.10.2020 0 Komentarji
  Podjetja, ki se poleti niso digitalizirala so znova v karanteni

  Poletje je bil idealen čas za digitalizacijo podjetij in za pripravo na drugi val epidemije. Katere izkušnje so slovenska podjetja upoštevala iz prvega vala? A vendar slovenski podjetniki na podlagi izkušenj iz prvega vala opozarjajo, da neovirane poslovne tekme ne bo za tista podjetja, ki nimajo zagotovljene brez kontaktnega poslovanja in niso primerno digitalizirali svojih procesov.

  Preverite več
 • DIGITALEUROPE: Kako postati močnejša digitalna Evropa
  27.10.2020 0 Komentarji
  DIGITALEUROPE: Kako postati močnejša digitalna Evropa

  Digitalne tehnologije so se med krizo COVID-19 izkazale kot ključne za družbo in državljane. Ko smo se umikali v svoje domove in stran od pisarn, šol, velikih srečanj, so nas digitalne rešitve ohranjale v stiku s pomembnimi zadevami. Kot celina nas je zdaj kriza COVID-19 oslabila, a če bomo pametno vlagali, bomo postali močnejša digitalna Evropa kot prej.

  Preverite več
 • GoDigital 2020, Danes zmagujejo digitalizirana podjetja
  22.10.2020 0 Komentarji
  Danes zmagujejo digitalizirana podjetja z dobro uporabniško izkušnjo, kar pa v Sloveniji manjka
  Podjetja po Evropi hitijo z digitalno preobrazbo svojega poslovanja. To zelo jasno in brez zadržkov podpira Evropska komisija, tudi zaradi ponovnega porasta okužb. Tako kot pri spomladanskem valu okužb bodo zelo verjetno tudi v trenutnem valu pomembno vlogo v gospodarstvu imele ravno digitalne rešitve, ki pa v slovenskem podjetniškem okolju niso izrazito prisotne, kažejo podatki statističnega urada.
  Preverite več
 • Digitalna preobrazba gospodarstva lahko resno zviša konkurenčnost Slovenije
  15.10.2020 0 Komentarji
  Digitalna preobrazba gospodarstva lahko resno zviša konkurenčnost Slovenije

  Že od začetka izbruha okužb z novim koronavirusom se v podjetjih izpostavlja hiter preskok na digitalna orodja. Če je poletje zdržalo brez vsesplošne uporabe le-teh, bodo ob drugem valu prav digitalna orodja znova igrala ključno vlogo pri ohranjanju številnih dejavnosti gospodarstva.

  Preverite več
 • 25.09.2020 0 Komentarji
  Slovenija potrebuje nacionalno strategijo

  Slovenija ima dobro osnovo in veliko strokovnjakov, a zaostaja za vodilnimi digitaliziranimi državami in počasi tudi za povprečjem držav vzhodne Evrope, s katerimi se sicer lahko primerjamo. Da digitalizacija dejansko zaživi, sta potrebna poenostavitev regulative in homogen razvoj.

  Preverite več
 • Digitalizacija bo za gospodarsko okrevanje ključna
  03.09.2020 0 Komentarji
  Digitalizacija bo za gospodarsko okrevanje ključna

  Sam pomen digitalizacije je znova izpostavila prav koronavirusna kriza, saj bo le ta izjemnega pomena pri okrevanju gospodarstva po krizi Pomembno področje letošnjega Blejskega strateškega foruma, ki je potekal 31. avgusta 2020, je bila tudi digitalizacija.

  Preverite več
 • Digitalni svet 2020
  01.09.2020 0 Komentarji
  Digitalni svet 2020

  Korona virus je odločno spremenil svet in naše vedenje, kjer je digitalna transformacija odigrala odločilno vlogo pri naši sposobnosti dela, sodelovanja, komunikacije v času veljave omejevalnih ukrepov. Za tako velike spremembe nujno potrebujemo nova, digitalna znanja in veščine. 

  Preverite več
 • Nenad Šutanovac: Nič več ne bo tako, kot je bilo
  31.08.2020 0 Komentarji
  Nič več ne bo tako, kot je bilo

  Čas je, da podjetja izkoristijo pridobljene izkušnje in digitalne kompetence za razmislek in prave odločitve. To bo ključno. Kajti nič več ne bo tako, kot je bilo. Tudi v konkurenčnih podjetjih ne, in tudi ne pri kupcih in dobaviteljih.

  Preverite več
 • Intervju z Emily Mansfield
  31.08.2020 0 Komentarji
  Kaj bo prinesla umetna inteligenca našim družbam in gospodarstvom?

  Intervju z Emily Mansfield: Emily Mansfield pogosto nastopa v medijih s komentarji evropske politike in gospodarstva in je udeleženka razprav, ki jih organizirajo evropski parlament. Kot uvodna govornica je nastopila na konferenci GoDigital 2019.

  Preverite več
 • Utrinki iz konference GoDigital 2019
  30.08.2020 0 Komentarji
  Utrinki iz konference GoDigital 2019

  Lanskoletna poslovna konferenca GoDigital 2019 s področja podatkov in umetne inteligence z naslovom Podatki in umetna inteligenca, motor za rast konkurenčnosti gospodarstva je požela velikansko zanimanje za digitalizacijo in umetno inteligenco.

  Preverite več
 • Optimizacija proizvodnje s pomočjo umetne inteligence
  05.11.2019 0 Komentarji
  Optimizacija proizvodnje s pomočjo umetne inteligence

  Uspešno vodenje proizvodnje je do sedaj temeljilo na programskih rešitve za načrtovanje materialnih zahtev (MRP), domenskem znanju ter izkušnjah ljudi. Proizvodni menedžerji so z upoštevanjem dokaj omejene količine podatkov o stanju proizvodnje le-to ustrezno usmerjali.

  Preverite več
 • godigital 2019, novica ibm watson
  23.10.2019 0 Komentarji
  Ali znamo posvojiti tehnologije na trajnosten način?

  Ime Watson zaznamuje AI tehnologije, ki jih razvija in nudi IBM. Predavanje bo odprlo vpogled v nekaj zanimivosti iz tega področja in v načine, kako tehnologijo uporabiti. Podkrepljeno bo s primeri uspešnih in inovativnih implementacij, četudi najbolj zanimive stvari še prihajajo. …

  Preverite več
 • Umetna inteligenca in pametne hiše
  18.10.2019 0 Komentarji
  Smo zaradi pametnih tehnologij, ki nas obkrožajo, tudi bolj pametni?

  Mesta in vasi, hiše in pisarne postajajo vse bolj pametni. V pameten dom nas pripelje pameten avto, v kuhinji nas pozdravita pameten hladilnik in pametna pečica, s pametnim telefonom na daleč vklopimo pameten pralni stroj in v dnevni sobi prižgemo pametno luč ter ukažemo pametnemu sesalniku v spalnici, naj preneha ropotati …

  Preverite več
 • Umetna inteligenca, NLB
  18.10.2019 0 Komentarji
  Umetna inteligenca- potrebna za preživetje podjetij

  Umetna inteligenca (UI) ponuja velike priložnosti vsem podjetjem, brez izjeme. Nekateri uvajanje UI primerjajo z elektrifikacijo, ki se je dogajala na začetku prejšnjega stoletja. Danes si ne moremo predstavljati nobenega podjetja, ki bi delovalo brez elektrike. Podobna zgodba se je odvila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je pojavil internet.


  Preverite več
 • implementacija umetne inteligence, godigital_2019, Borut Olenik
  18.10.2019 0 Komentarji
  Kako je potrebno začeti z implementacijo umetne inteligence?

  Danes se veliko govori o umetni inteligenci, o času, ko se morajo organizacije spopasti z novo tehnologijo in narediti korak naprej, narediti več. Veliko je govora o umetni inteligenci, vprašanje pa je, ali se jo res uporablja tako, kot si jo organizacije želijo.

  Preverite več
 • Velesili umetne inteligence
  14.10.2019 0 Komentarji
  VELESILI UMETNE INTELIGENCE, Kitajska, Silicijeva dolina in novi svetovni red

  Dr. Kai-Fu Lee, eden izmed najbolj spoštovanih kitajskih strokovnjakov na področju umetne inteligence na svetu, v tej knjigi razkriva, kako je Kitajska v zadnjem obdobju dohitela Združene države z osupljivo hitrim in nepričakovanim tempom.

  Preverite več
 • UI se premika iz sfere znanstvene fantastike v resnični svet
  02.10.2019 0 Komentarji
  UI se premika iz sfere znanstvene fantastike v resnični svet

  Raziskave kažejo, da bosta napredek v avtomatizaciji in umetna inteligenca imela velik transformativni učinek v prihodnjih desetletjih. Spremembe so vidne že danes. Umetna inteligenca se premika iz sfere znanstvene fantastike v resnični svet. 

  Preverite več
 • Kakšna je sedanjost in prihodnost umetne inteligence?
  02.10.2019 0 Komentarji
  Kakšna je sedanjost in prihodnost umetne inteligence?

  Umetna inteligenca (AI) se v poslovnem svetu vse bolj uveljavlja in pridobiva pomen. Po mnenju strokovnjakov bo umetna inteligenca v prihodnosti najbolj pomembna in prebojna tehnologija v poslovnem svetu.

  Preverite več
 • Konferenca Go Digital 2018: Ali bo Slovenija uspešna v digitalni ekonomiji?
  06.12.2018 - GoDigital 0 Komentarji
  Konferenca Go Digital 2018: Ali bo Slovenija uspešna v digitalni ekonomiji?

  Zadnji poziv za digitalno gospodarstvo je bil moto konference Go Digital, ki so jo zaznamovali odlični domači in tuji govorci, zanimiva predavanja in živahna razprava v okviru okrogle mize na temo digitalne preobrazbe.

  Preverite več
 • Igor Zorko o konferenci GoDigital 2018 na RTV Slovenija
  05.12.2018 0 Komentarji
  Igor Zorko o konferenci GoDigital 2018 na RTV Slovenija

  Konferenca z nazivom Godigital, v okviru GZS, je postregla z zanimivimi interpretacijami o tem kaj pomeni digitalizacija za naše gospodarstvo inkako bo digitalizacija vplivala na naša življenja v prihodnje. Igor Zorko, predsednik upravnega odbora Slovenske digitalne koalicije se je okonferenci pogovarjal na RTV Slovenija.

  Več na povezavi RTVSLO.

  Preverite več
 • Slovenec, zaposlen pri Googlu, ki je razvijal produkt Google Play
  04.12.2018 - GoDigital 0 Komentarji
  Slovenec, zaposlen pri Googlu, ki je razvijal produkt Google Play

  V Ljubljani je danes potekala konferenca GO DIGITAL! s podnaslovom Zadnji poziv za digitalno gospodarstvo, na kateri so se udeleženci spraševali, ali bo Slovenija uspešna v digitalni ekonomiji in kako bi lahko nove inovacije vpeljevali v podjetja. Igor Benko je tako na svojem predavanju opozoril na tiste družbene fenomene in tehnologije, na katere moramo biti pozorni že danes in kaj potrebujemo za razvoj uspešnega produkta.

  Preverite več

GoDigital 2018

Program GoDigital 2018

08:30 - 9:00

Prihod, registracija

09:00 : 9:20

Otvoritev konference

mag. Aleš Cantarutti, državni sekretar, Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo
mag. Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS
mag. Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije

9:00 - 10:00

dr. Igor Benko, Google
Balancing today against tomorrow

10:00 - 10:25

dr. Peter Wostner, vodja Sektorja za koordinacijo pametne specializacije, Služba vlade RS za razvoj in Evropsko kohezijsko politiko
Kako sledi Slovenija prehodu v Industrijo 4.0

10:25 - 10:45

Christian Rupp, Digitalization, Austrian Federal Economic Chamber
Kako se digitalne preobrazbe malih in srednjih podjetij loteva Avstrija*

10:45 - 11:05

Miha Valentinčič, direktor inovativnih poslovnih modelov in digitalizacije, Petrol
Pristop Petrola k digitalni preobrazbi

11:05 - 11:20

Odmor za kavo

11:45 - 13:00

Okrogla miza: Ali bo Slovenija uspešna v Digitalni ekonomiji?
Mnenja bodo soočili:
Peter Wostner, vodja Sektorja za koordinacijo pametne specializacije, Služba vlade RS za razvoj in Evropsko kohezijsko politiko
Igor Zorko, Predsednik upravnega odbora Slovenske digitalne koalicije, Podpredsednik upravnega odbora GZS za področje malega gospodarstva in podjetništva ter predsednik upravnega odbora Združenja za informatiko in telekomunikacije
dr. Igor Benko, Google
Tilen Travnik, partner in soustanovitelj, D.Labs
Matej Čer, slovenski podjetnik, Avant car d.o.o.
Miha Valentinčič, direktor inovativnih poslovnih modelov in digitalizacije, Petrol
Okroglo mizo vodi: Jaka Repanšek, Slovenska digitalna koalicija

12:40 - 13:05

Odmor za kosilo

13:45-16:00

Pdr. Gregor Leban, soustanovitelj Event registry
Identifikacija pomembnih svetovnih dogodkov z uporabo metod umetne inteligence

mag. Matej Čer, slovenski podjetnik, Avant car d.o.o.
Novi poslovni modeli in globalni trendi na področju mobilnosti.

Tilen Travnik, partner in soustanovitelj, D.Labs
Kako vključevati start-up miselnost v procese zrelih
podjetij in kako izbrati dobro poslovno idejo in jo podpreti z
digitalnimi tehnologijami?

dr. Dan Podjed, antropolog, znanstveni sodelavec Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU
Bodo tehnologije služile ljudem ali ljudje tehnologijam?

* Predavanje bo v angleškem jeziku

Predavatelji GoDigital 2018

dr. Igor Benko

Igor Benko je diplomiral iz računalništva na Univerzi v Ljubljani, doktorat pa je pridobil na Univeristy of Waterloo v Kanadi. Od leta 2010 je zaposlen na Googlu, kjer je vodil razvojne skupine na Google Play in Google Maps, zadnjih nekaj let pa je sodeloval pri razvoju Googlovega iskalnika. Preden se je pridružil Googlu je delal na razvoju iskalnika finančnih novic in na področju zdravstvene informatike. Kot raziskovalec se je ukvarjal z modeliranjem sočasnih sistemov in z razvojem arhitekture procesorjev. V svojem predavanju bo naslovil ravnotežje med taktičnim in strateškim planiranjem in dejavnike pri oceni tveganja pri uvajanju in razvoju novih tehnologij.

V predavanju bo predstavil kako uspešni produkti uporabljajo nove tehnologije z zadovoljitvijo temeljnih potreb uporabnikov. Na trenutnih tehnoloških trendih bomo pokazali, kako vzpostaviti ravnovesje med trenutnim uspehom produkta in njegovim potencialom v prihodnosti v okolju, kjer tehnološki cikel postaja vedno krajši.

4. 12. 2018 / 9:20 - 10:00

GoDigital predavanje: Balancing today against tomorrow

Christian Rupp

Christian Rupp was appointed by the Austrian Government as the Federal Executive Secretary for eGovernment and later on as the Spokesperson of the Federal Platform Digital Austria from 2003 till 2018. He worked for the Austrian Federal Economic Chamber for more than 20 years and is since 2016 the Plenipotentiary for Digitalisation in the Austrian Federal Economic Chamber and Director of the SME DIGITAL initiative. Prior to this he designed digital strategies for different EU member states as well as in EaP, 3SI and Balkan countries. He was the Austrian representative in different EU bodies, like eEurope, i2010 and the Digital Agenda and is also in the Board of Directors of the UN WSIS WSA Award. As a University Lecturer he teaches Information and New Media Management as well as Digital Transformation in New Public Management and has written more than thirty books on this topic. With January 2019 he will be the CIO of the first European Joint Innovation Lab and Hub in North Germany.

Digital Transformation is a challenge especially for SMEs. The presentation covers the situation in Austria and why the Chamber Organization initiated SME DIGITAL program followed by examples of successful digital business models used in individual SME's companies.

4. 12. 2018 / 10:25 - 10:45

GoDigital predavanje: Kako se digitalne preobrazbe malih in srednjih podjetij loteva Avstrija

Dr. Dan Podjed

Dr. Dan Podjed je antropolog, ki si je za poslanstvo zadal razvoj ljudem in okolju prijaznih tehnologij. Zaposlen je kot znanstveni sodelavec Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU in raziskovalec na Inovacijsko-razvojnem inštitutu Univerze v Ljubljani, več kot desetletje pa poučuje kulturno in socialno antropologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Vodi več aplikativnih in interdisciplinarnih projektov ter sodeluje pri razvoju številnih ljudem prijaznih tehnoloških inovacij, med njimi mobilne aplikacije za spodbujanje trajnostne mobilnosti (projekt DriveGreen), sistema za zmanjšanje porabe energije ter izboljšanje zdravja in dobrega počutja v stavbah (projekt Mobistyle) in tehnološke rešitve za spodbujanje trajnostnega ravnanja z odpadki v gospodinjstvih (projekt Nevidno življenje odpadkov). Od 2011 do 2018 je vodil Mrežo za aplikativno antropologijo Evropskega združenja socialnih antropologov ter z njo zasnoval osrednjo evropsko prireditev s področja aplikativne antropologije Why the World Needs Anthropologists. Leta 2019 izide njegova nova knjiga z naslovom Videni: Zakaj se vse več opazujemo in razkazujemo, v kateri se posveča tehnologijam nadzorovanja.

V predavanju se boste seznanili, kako lahko štiri korake pristopa, usmerjenega k ljudem, uporabite za razvoj lastnih produktov in rešitev. Spoznali se boste z »umirjenimi tehnologijami«, ki nas podpirajo tiho in iz ozadja, namesto da bi nam težile s pobliskavanjem in zvonjenjem. Ob koncu se boste podali še v leto 2045 in si skušali zamisliti, kakšna bo prihodnost človeštva ob vse pametnejših napravah in izjemno hitrem razvoju umetne inteligence. Bodo takrat tehnologije služile ljudem ali ljudje tehnologijam?

4. 12. 2018 / 13:45 - 16:00

GoDigital predavanje: Bodo tehnologije služile ljudem ali ljudje tehnologijam?

Matej Čer

Matej Čer je slovenski podjetnik, predavatelj in dolgoletni mentor na različnih programih podjetništva. Diplomiral je s področja motorjev z notranjim zgorevanjem, za kar je prejel tudi Prešernovo nagrado, in nato zaključil še znanstveni magistrski študij MBA.
Njegovo podjetje Avant car je sodoben ponudnik mobilnosti, ki se vse bolj izkazuje kot tehnološko podjetje na področju razvoja mobilnosti kot storitve. Matejeva vizija je pripomogla, da je zaživela vrsta projektov na področju električne mobilnosti – eden izmed najpomembnejših je nagrajeni sistem souporabe 100 % električnih vozil Avant2Go, ki je prisoten že v štirih slovenskih mestih in ga med drugim uporablja več slovenskih ministrstev ter uspešnih podjetij iz tehnološkega, finančnega in industrijskega sektorja.
Matej je tudi izkušen vlagatelj, ki sodeluje pri razvoju lokalnih in globalnih podjetniških zgodb. Išče nove priložnosti za napredek družbe in kot mentor svoje izkušnje deli naprej ter pomaga in vzgaja nove podjetniške kadre.

4. 12. 2018 / 13:45 - 16:00

GoDigital predavanje: Novi poslovni modeli in globalni trendi na področju mobilnosti.

Tilen Travnik

Tilen Travnik je soustanovitelj in partner podjetja D.Labs, kjer svoje 15 letne izkušnje s področja agilnega vodenja uporablja pri optimizaciji razvojnih procesov internetnih produktov. Kombiniranje znanj iz raziskovalne sfere, MBA in vitkega podjetništva mu omogočata, da hitro izboljšuje razvojne procese tako v korporacijah kot v mladih podjetjih. V zadnjih petih letih je uspešno preobrazil vodstva in ekipe v več kot 20 podjetjih tako doma kot v Veliki Britaniji. Trenutno je svetovalec za razvoj v petih od njih.

4. 12. 2018 / 13:45 - 16:00

GoDigital predavanje: Kako vključevati start-up miselnost v procese zrelih podjetij in kako izbrati dobro poslovno idejo in jo podpreti z digitalnimi tehnologijami?

Miha Valentinčič

Miha Valentinčič je direktor oddelka Razvoj energetike in okolja v družbi Petrol. Zadolžen je za razvoj novih dejavnosti in storitev na področju energetskih in okoljskih rešitev ter rešitev trajnostne mobilnosti za regije, lokalne skupnosti, komercialni sektor, industrijo in gospodinjstva. Je tudi direktor Petrolove hčerinske družbe Geoenergo, ki se ukvarja s proizvodnjo ogljikovodikov v Sloveniji.


V največji slovenski energetski družbi in največjem slovenskem podjetju po prihodkih deluje že več kot desetletje. Svoje poglobljeno poznavanje celovitih energetskih in okoljskih rešitve za doseganje optimalne izrabe energije ter inovativnih poslovnih modelov financiranja takšnih storitev je delil že na številnih mednarodnih in domačih konferencah kot so Utility Week Europe, ESCO Rountable v Bruslju, Ljubljana forum, konferenca Zlati kamen, Mednarodna konferenca daljinske energetike idr. Je univerzitetni diplomirani ekonomist z žilico za zaznavanje trendov in uvajanje novosti na tržišče, pri čimer dnevno odgovarja na izzive uvajanja razvojnih sprememb v organizacijsko okolje.

4. 12. 2018 / 11:20 - 12:40

Okrogla miza: Ali bo Slovenija uspešna v Digitalni ekonomiji?

dr. Peter Wostner

dr. Peter Wostner je vodil pripravo Slovenske strategije pametne specializacije, sedaj pa v Službi Vlade RS vodi sektor za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in skrbi za koordinacijo njene izvedbe. Dr. Wostner je strokovnjak za EU proračun, razvojne politike ter evropsko kohezijsko politiko. Je avtor vrste strokovnih člankov, še posebej na temo kohezijske in razvojne politike države. Dr. Wostner je tudi predsedujoči v delovni skupini za Razvoj podeželja ter podpredsednik Odbora za regionalne razvojne politike pri OECD.

V predavanju bodo predstavljeni argumenti in podatki, kaj za Slovenijo lahko pomeni »avtomatizacija«, če se nanjo ustrezno ne pripravi, hkrati pa kako lahko na tej osnovi razvojno odskočimo. Predstavljena bodo tudi nekatera priporočila, kaj na področju prehoda v industrijo 4.0 predlagajo mednarodne študije, predvsem pa kaj je Slovenija na tem področju že storila in tudi, v kateri smeri bi v prihodnje to področje lahko še podpirala Slovenska strategija pametne specializacije, S4.

4. 12. 2018 / 11:20 - 12:40
Okrogla miza: Ali bo Slovenija uspešna v Digitalni ekonomiji?

Gregor Leban

Gregor Leban je direktor in so-ustanovitelj podjetja Event Registry. Gregor je leta 2007 doktoriral na področju umetne inteligence na Univerzi v Ljubljani. Naslednjih 10 let je bil zaposlen kot raziskovalec na Fakulteti za računalništvo ter na Institutu Jožef Stefan, kjer je aktivno sodeloval na številnih evropskih projektih na temo strojnega učenja, procesiranja naravnega jezika, ekstrakcije znanja iz teksta ter analize velikih podatkov. V zadnjih letih je veliko sodeloval tudi z večjimi podjetji, kot so Bloomberg in British Telecom, kjer je pomagal pri razvoju novih produktov, ki temeljijo na uporabi metod umetne inteligence. Leta 2017 je s sodelavci odprl podjetje Event Registry, ki se ukvarja z avtomatskim zbiranjem in analizo novic v 40 glavnih jezikih sveta ter ekstrakcijo stukturiranih informacij o trenutnem dogajanju v svetu.

V predavanju bom prikazal sistem Event Registry, ki trenutno zbira novice iz celega sveta v 40 jezikih. Vse zbrane novice sistem avtomatsko analizira in identificira dejanske dogodke, ki so opisani v njih. Za vsak dogodek poskuša sistem sam identificirat geografsko lokacijo dogodka, čas, temo dogodka ter glavne akterje. Dogodki so tudi kategorizirani v različne tipe, kot so poslovni, športni, politični, družbeni in drugi tipi dogodkov. V predavanju bom prikazal, kako je mogoče s sistemom identificirati pomembne poslovne dogodke ter potencialne nevarnosti povezane z dobavitelji (supply-chain risk management).

4. 12. 2018 / 13:45 - 16:00

GoDigital predavanje: Identifikacija pomembnih svetovnih dogodkov z uporabo metod umetne inteligence

Jaka Repanšek

Jaka Repanšek (univ. dipl. prav., MBA), ki bo povezoval konferenco, je predsednik komisije za digitalno regulativo in okolje pri Slovenski digitalni koaliciji in v IAB Slovenija. V visoko tehnoloških, medijskih in internetnih podjetjih deluje že od leta 1996. Diplomiral je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, specialistični podiplomski študij evropskega prava pa je opravil na skupnem programu Univerze v Cambridgeu in Pravne fakultete v Ljubljani ter zaključil tudi dve-letni podiplomski študij MBA v ZDA (CIMBA). Repanšek je član številnih domačih in mednarodnih strokovnih združenj ter predavatelj na konferencah in seminarjih v Sloveniji in tujini.

4. 12. 2018 / 11:20 - 12:40
Okrogla miza: Ali bo Slovenija uspešna v Digitalni ekonomiji?

GoDigital 2018 reportaža

Foto galerija GoDigital 2018

ORGANIZATOR

SOORGANIZATOR